Lifestyle

Zwangerschapsdiabetes.

Op dit moment ben ik 33 weken zwanger en gelukkiger dan ooit. Eerlijk gezegd mag ik totaal niet klagen over mijn zwangerschap, ik kan nog veel dingen zelf doen (behalve mn schoenen aandoen) en ben niet zo super veel aangekomen.
Het enige waar ik voor mijn gevoel in heb gefaald is dat ik zwangerschapsdiabetes heb.

Zwangerschapsdiabetes komt voor :

 • wanneer je veel te zwaar bent , al voor de zwangerschap
 • wanneer je wel eens een miskraam hebt gehad
 • wanneer je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
 • wanneer je van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
 • wanneer je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn

Ik heb een Hindoestaanse komaf en kreeg dus van te voren al te horen dat ik getest zou worden. “Prima, doen we. Ik zal het toch niet hebben” . Een week na de test werd ik gebeld terwijl ik in de auto zat, onderweg naar Belgie om lekker vakantie te vieren. ” Schrik niet ” zei de verloskundige. ” “Je waardes waren toch iets te hoog en we willen het in de gaten houden. Geniet lekker van je vakantie en ik maak een afspraak in het ziekenhuis voor je bij de Diabetes kliniek”.
Het eerste wat er in mn hoofd rond ging was, IK HEB GEFAALD. Ik kon wel janken. We hebben gelijk besloten om niet meer te gaan snoepen en als we weer thuis waren we eerst naar het ziekenhuis zouden gaan en dan een plan van aanpak zouden maken.
In het ziekenhuis kregen we te horen dat mijn waardes niet superhoog waren maar kom je net een klein beetje over de grens dan houden ze gelijk alles in de gaten. Voor mij waren de waardes niet te hoog maar voor mijn baby wel.

Gevaren zwangerschapsdiabetes:

 • je baby is te groot bij de geboorte
 • de bevalling is lastiger en gevaarlijker
 • jij en je baby hebben later een groter risico op diabetes type 2

Toen ik dit allemaal hoorde voelde ik mij nog schuldiger. Oh ik had toen dit niet moeten eten, of ik had meer moeten bewegen. Maar de symptomen zijn zo onopvallend dat ik er niks aan had kunnen doen.
Of je hebt het of je hebt het niet.  In het ziekenhuis kregen we het advies om alles op te schrijven wat ik at en een aantal dingen te laten. Daarna zouden ze kijken of het beter was. Wat helaas niet zo bleek te zijn.
Op dit moment moet ik dan insuline spuiten. 3x per dag en 4x per dag check ik mijn suikerwaarde. En als ik ergens niet van hou zijn het spuitjes. Elke spuit en elke prik doe ik wel zelf, omdat ik dat graag wilde, maar dit doe ik toch met zweet in mn handen.

Wat is insuline?

Als je zwanger bent, maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Gelukkig heb ik een hele lieve man die samen met mij op deze gezonde tour is gegaan en mij hier bij helpt. En natuurlijk cheat ik wel eens. Als ik een hele dag goeie suikerwaardes heb gehad neem ik lekker een stukje chocolade of 2.

Dit is in het kort mijn verhaal, ook om een beetje de vooroordelen de kop in te drukken, want dat zal je helaas altijd hebben.
Ik schaam me er niet voor en nu ik weet dat ik er zelf niks aan had kunnen doen heb ik er vrede mee en let ik gewoon extra goed op wat ik wel en niet eet.

Liefs Ciska

 

Bron: diabetesfonds brochure

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

  %d bloggers liken dit: